5 September 2023, 18:08

Untuk mendapatkan maklumat terkini, ikuti kami melalui Telegram

Langgan Sekarang

Muar – Program “Indigenous in Eco-Tourism 1.0 (Communication)” yang berlangsung pada 4 September 2023 telah membuka mata para peserta Orang Asli Bukit Panjang, Bukit Kepong, Muar tentang kepentingan berkomunikasi kepada khalayak. Program ini merupakan anjuran Association of Malaysian Environment-Behaviour Reseacher (AMER) dengan kerjasama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Pagoh dan Asian Pacific University (APU). Selain itu, pihak Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) daerah Muar dan Tangkak turut memberikan sokongan padu dalam menjayakan program ini.

Program Indigenous in Eco-Tourism 1.0 (Communication) yang diadakan pada 4 September 2023.

Pelbagai aktiviti telah dijalankan aseperti pertandingan mewarna bagi kanak-kanak tadika, pertandingan menyelesaikan permainan kercang terpantas dan anyaman tradisional bagi masyarakat di sini.

Anusha (pelajar APU) berkata bahawa program sebegini perlu kerap dijalankan bagi memberi pendedahan kepada masyarakat luar akan budaya dan warisan Orang Asli yang kian dilupakan ini.

Peserta tempatan yang terdiri dalam kalangan suku kaum Jakun telah mengaplikasikan modul komunikasi untuk berdepan dengan pelancong luar sama ada tempatan mahupun antarabangsa.

Peserta diminta untuk melakukan simulasi lakonan bagi situasi berhadapan dengan para pelancong. Kita sedia maklum bahawa masyarakat Orang Asli memiliki sifat pemalu, lebih-lebih lagi apabila berkomunikasi dengan orang yang baru dikenali. Namun begitu, stigma tersebut dapat diatasi dengan penganjuran program sebegini di samping membina keyakinan mereka menjalani situasi-situasi kehidupan yang lain.

Pertandingan kercang dilihat paling mendapat sambutan berikutan permainan tersebut merupakan warisan khusus bagi masyarakat Orang Asli suku kaum Jakun.

Antara kercang yang dipertandingkan ialah Kercang Kahwin, Kercang Pasung dan Kercang Tipah Tertipu. Jenis-jenis kercang tersebut mempunyai falsafah tersendiri untuk dimainkan dan secara tidak langsung telah memberi pendedahan yang bermanfaat kepada para pelajar dan masyarakat tempatan sendiri.

Suzairi (kanak-kanak Orang Asli) sedang menyelesaikan kercang.

Pada program tersebut turut diadakan majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang dan ucapan penghargaan daripada Puan Suriati selaku Pengerusi Kampung Orang Asli Bukit Panjang.

Menurut beliau, banyak ilmu dan perkongsian maklumat berlaku sepanjang program ini dan berharap agar aktiviti seperti ini dapat dijalankan lagi bagi melatih generasi baharu Orang Asli untuk menghargai budaya dan warisan, selain berasa lebih yakin ketika berhadapan dalam pelbagai situasi.

Artikel ini ialah © Hakcipta Terpelihara JendelaDBP. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.
Buletin JendelaDBP
Inginkan berita dan artikel utama setiap hari terus ke e-mel anda?

Kongsi

error: Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara JendelaDBP.