25 Mac 2024, 17:33

Untuk mendapatkan maklumat terkini, ikuti kami melalui Telegram

Langgan Sekarang

Pagoh – Dalam usaha untuk memupuk literasi kewangan dalam kalangan belia dan menyediakan mereka dengan kemahiran menguruskan kewangan, Pejabat   Pelancongan, Kulliyyah Pelancongan Mampan dan Bahasa Kontemporari, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kampus Pagoh Muar Johor mengadakan program bersama dengan pelajar sempena Minggu Wang Global GMW di Mahallah Zaid Bin Harithah di Hab Pendidikan Tinggi Pagoh.

Program ini diadakan dengan matlamat untuk meningkatkan kesedaran terhadap simpanan, pelaburan, rancangan pelaburan yang merupakan aspek penting dalam kewangan peribadi kepada golongan belia.

Pengurus Program, Amin Haider Zainal Ariffin.

Dikendalikan oleh pengurus program, Amin Haider Zainal Ariffin, GMW mendapat sambutan yang menggalakkan daripada peserta terhadap simpanan, pelaburan, pengurusan risiko dan perancangan persaraan.

Program ini tidak hanya memberikan pandangan berharga ke dalam dunia kewangan, tetapi berfungsi sebagai platform untuk perbincangan yang membina berkenaan pengurusan risiko dan perancangan kewangan jangka panjang, termasuklah persaraan.

Pengurus Cawangan KWSP Muar, Encik Muhd Fizry.

Pengurus Cawangan KWSP Muar, Encik Muhd Fizry Yusuf berkata,

GMW ialah kempen kesedaran global tahunan tentang kepentingan memastikan orang muda, seawal mungkin, sedar kepentingan merancang kewangan dan secara memperoleh pengetahuan, kemahiran, sikap dan tingkah laku yang diperlukan untuk membuat keputusan kewangan yang bijak dan pada akhirnya mencapai kesejahteraan kewangan dan ketahanan kewangan.

Program ini turut mendapat sokongan beberapa agensi yang sudi menaja makanan berbuka, kurma, bubur lambuk dan minuman untuk juadah berbuka puasa semua peserta.

Kejayaan Minggu Wang Global tidak akan menjadi kenyataan tanpa sokongan yang murah hati daripada pelbagai agensi, seperti KWSP dan Tabung Haji cawangan Muar, Maybank cawangan Pagoh, dan kumpulan Prudential BSN Muqmeen Johor Bahru yang memainkan peranan penting dalam menjadikan acara ini menjadi kenyataan.

Penyampaian cenderahati.

Encik Mustafa Kamal Ishak yang merupakan Pengurus Pejabat Wilayah Selatan turut hadir memeriahkan program yang diadakan.

Sumbangan mereka tidak hanya memudahkan logistik program tetapi juga menekankan kepentingan kerjasama dalam mempromosikan literasi kewangan dalam komuniti.

Dalam dunia yang semakin berhubungan dan pasaran kewangan terus berkembang, keperluan akan literasi kewangan menjadi salah satu keperluan yang perlu diterokai. Acara seperti Minggu Wang Global berfungsi sebagai mercu tanda harapan, menerangi jalan ke arah masa depan yang lebih makmur dan selamat dari segi kewangan.

Mengulas lanjut, GMW di Hab Pendidikan Tinggi Pagoh menjadi bukti kepada usaha kolektif untuk memberikan kuasa kepada generasi masa depan melalui pendidikan kewangan.

Dengan melabur dalam belia hari ini, kita membuka jalan bagi masa depan yang lebih sejahtera dan selamat dari segi kewangan.

Artikel ini ialah © Hakcipta Terpelihara JendelaDBP. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.
Buletin JendelaDBP
Inginkan berita dan artikel utama setiap hari terus ke e-mel anda?

Kongsi

error: Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara JendelaDBP.