Oleh
5 April 2024, 18:20

Untuk mendapatkan maklumat terkini, ikuti kami melalui Telegram

Langgan Sekarang

Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim telah mengadakan lawatan kerja ke Australia pada 3 hingga 6 Mac 2024 dan Jerman pada 10 hingga 15 Mac 2024 bagi mengukuhkan hubungan antarabangsa dan menangani cabaran global. Lawatan beliau tertumpu pada pengukuhan hubungan dua hala, mempromosikan peluang pelaburan dan menyuarakan pendirian Malaysia mengenai isu antarabangsa yang mendesak.

Sepanjang lawatannya, Perdana Menteri terlibat dalam pelbagai dialog, sidang akhbar dan pelbagai acara rasmi dengan berkongsi pendirian, pendapat dan idealisme beliau mengenai pelbagai topik termasuklah kepentingan mengemudi cabaran geopolitik, peranan ASEAN dalam mengekalkan kestabilan serantau, pematuhan undang-undang antarabangsa serta keperluan untuk reformasi dan tadbir urus yang baik di Malaysia. Perdana Menteri juga menyentuh konflik Israel-Palestin dengan menekankan keperluan untuk penyelesaian komprehensif dan adil yang mengambil kira konteks sejarah dan hak semua individu yang terlibat.

Lawatan kerja ke Australia dan Jerman telah menyediakan platform penting bagi Malaysia menunjukkan komitmennya dalam memupuk kerjasama antarabangsa, menggalakkan keamanan dan kestabilan serta menangani isu yang berlaku pada peringkat global. Lawatan tersebut juga menyerlahkan visi Perdana Menteri untuk keterlibatan yang aktif dalam membentuk agenda serantau dan global.

Mengukuhkan Hubungan Malaysia-Australia

Semasa lawatan beliau ke Australia, YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim menekankan hubungan sejarah dan ekonomi yang kukuh antara kedua-dua negara. Malaysia dan Australia telah menikmati hubungan yang rapat sejak kemerdekaan Malaysia, dengan Australia memainkan peranan penting dalam mempertahankan Malaysia semasa Perang Dingin. Perdana Menteri mengakui sokongan Australia dan menyoroti perkongsian ekonomi yang semakin berkembang apabila Malaysia menjadi rakan dagang ASEAN kedua terbesar Australia dan rakan dagang global ke-10 terbesar. Peningkatan hubungan Malaysia-Australia ke Perkongsian Strategik Komprehensif baru-baru ini semakin menggariskan kepentingan kerjasama dua hala ini.

Mengemudi Cabaran Geopolitik

YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim menekankan keperluan Malaysia dan Australia untuk bekerjasama dalam mengemudi landskap geopolitik yang kompleks, terutamanya dalam menguruskan persaingan antara Amerika Syarikat dan China. Beliau menyeru kepada “détente baharu” ,iaitu meredakan ketegangan antara kedua-dua kuasa besar, menggalakkan mereka untuk saling menghormati dan menyelesaikan perbezaan mereka secara aman. Beliau percaya bahawa Malaysia dan Australia, sebagai kuasa tengah yang berpengaruh, dapat memainkan peranan penting dalam mempromosikan kerjasama serantau dan integrasi ekonomi, sambil menggesa Amerika Syarikat dan China untuk bertindak dengan cara yang kondusif bagi menjamin kestabilan dan pertumbuhan di rantau Asia Pasifik.

Mempromosikan Perkongsian dan Pelaburan di Jerman

Lawatan Perdana Menteri ke Jerman juga tertumpu pada usaha mempromosikan perkongsian dan peluang pelaburan di Malaysia. Semasa SME Future Day 2024 di Berlin, beliau menyoroti kepentingan strategik Malaysia sebagai sebahagian daripada rantau ASEAN yang aman dan paling pesat berkembang yang mempunyai hubungan rapat dengan Eropah, Amerika Syarikat, China, Jepun dan Korea. Perdana Menteri juga menggalakkan PKS Jerman untuk melabur di Malaysia dengan mencontohi beberapa syarikat besar Jerman yang telah lama bertapak di negara ini. Selain itu, beliau turut menekankan sifat aman Malaysia, sistem demokrasi, dasar pragmatik, dan pendirian berkecuali, mengekalkan hubungan baik dengan Barat dan Timur. Beliau juga membincangkan komitmen Malaysia terhadap peralihan tenaga dan menyeru komuniti perniagaan Jerman untuk meneroka pasaran dan pengaturan ekonomi baru di Malaysia.

Menangani Isu Global dan Hipokrasi Barat

Sepanjang lawatan kerjanya, YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim menyuarakan pendiriannya mengenai isu global, terutamanya berkaitan dengan konflik Israel-Palestin dan tanggapan hipokrasi Barat dalam menangani krisis antarabangsa. Beliau menonjolkan Barat bersikap tegas terhadap isu Ukraine, tetapi berdiam diri mengenai kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat Palestin di Gaza sejak 60 tahun yang lalu. Perdana Menteri turut mempersoalkan mengapakah sukar bagi Barat untuk menyeru kepada gencatan senjata di Gaza dan mengapakah mereka bertolak ansur dengan perampasan tanah dan pembunuhan kanak-kanak oleh peneroka Israel? Beliau juga mempertahankan hubungan Malaysia-Hamas dengan menyatakan bahawa Malaysia berhubung dengan sayap politik Hamas kerana mereka adalah wakil sah rakyat Palestin di Gaza. Beliau menyeru pendekatan yang konsisten dan saksama dalam menangani hak, maruah dan penderitaan semua individu yang terjejas akibat konflik sambil mengutuk keganasan dan kekejaman yang dilakukan oleh mana-mana pihak.

Lawatan kerja Perdana Menteri ke Australia dan Jerman mempamerkan komitmen beliau untuk mengukuhkan hubungan Malaysia dengan rakan kongsi utama, iaitu Australia dan Jerman sambil mengemudi cabaran global yang kompleks. Sepanjang ucapan dan interaksi beliau, beliau secara konsisten menekankan kepentingan kerjasama serantau, kepatuhan kepada undang-undang antarabangsa serta keperluan untuk resolusi yang adil dan saksama bagi konflik global.

Lawatan beliau juga menyorot hubungan sejarah dan ekonomi yang kuat antara Malaysia dan Australia, selain menyatakan hasrat Malaysia untuk terus meningkatkan hubungan tersebut kepada Perkongsian Strategik Komprehensif. Beliau menekankan kepentingan Malaysia dan Australia bekerjasama dalam menguruskan cabaran geopolitik yang timbul akibat persaingan antara Amerika Syarikat dan China serta menyokong usaha bagi melonggarkan ketengangan antara dua kuasa besar tersebut. Perdana Menteri juga menegaskan semula komitmen beliau terhadap peranan ASEAN dalam mengekalkan keamanan dan kestabilan serantau.

Di Jerman pula, YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim melibatkan diri dengan diaspora Malaysia, menggalakkan mereka mempromosikan budaya dan produk Malaysia sambil memudahkan penyertaan mereka dalam proses demokrasi. Beliau menekankan kepentingan terhadap pendidikan dan pembangunan modal insan, menggesa pelajar dan profesional Malaysia untuk cemerlang dalam bidang masing-masing. Perdana Menteri juga membincangkan isu-isu domestik seperti kestabilan politik, perumahan mampu milik dan perwakilan wanita dalam kepimpinan.

Fokus lawatan Perdana Menteri ke Jerman juga termasuklah mengemukakan cadangan bagi menangani konflik Israel-Palestin. Beliau mengekalkan pendirian dasar luar Malaysia yang konsisten, menentang penjajahan, apartheid dan pembersihan etnik di mana-mana negara. Walaupun mengutuk keganasan dari semua pihak, Perdana Menteri menyeru kepada resolusi komprehensif terhadap konflik tersebut yang mengakui ketidakadilan sejarah yang dihadapi oleh rakyat Palestin. Beliau menggesa masyarakat antarabangsa untuk mengambil tindakan yang konsisten dan komited untuk membawa penyelesaian damai.

Sepanjang pelibatan diplomatiknya, YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim mempamerkan idealisme dan komitmen beliau terhadap prinsip-prinsip seperti demokrasi, hak asasi manusia dan keadilan. Beliau menyokong aturan dunia yang lebih saksama, menekankan keperluan institusi global untuk melaksanakan reformasi dan menyesuaikan diri dengan realiti yang berubah. Pendirian Perdana Menteri mencerminkan visi beliau untuk Malaysia sebagai sebuah negara yang menggalakkan perpaduan, menghormati kepelbagaian dan kemajuan ekonomi sambil mengekalkan kebebasan di pentas global.

Sebagai persiapan Malaysia untuk memegang jawatan pengerusi ASEAN pada tahun 2025, lawatan kerja Anwar Ibrahim meletakkan asas yang kukuh bagi kerjasama yang lebih erat dengan rakan kongsi utama seperti Australia dan Jerman. Keupayaan beliau untuk menangani isu global yang kompleks sambil mengutamakan kepentingan dan nilai Malaysia Madani memposisikan beliau sebagai pemimpin yang mampu mengemudi cabaran dan peluang besar pada peringkat dunia.

Penulis, Penyelidik Falsafah Politik di Universiti Sains Malaysia yang kini sedang mengikuti pengajian pada peringkat Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Sains Politik. Beliau berkelulusan Sarjana Pentadbiran Awam dan terpilih sebagai Delegasi ke Sidang Kemuncak Keamanan Global 2024 anjuran PBB.

Artikel ini ialah © Hakcipta Terpelihara JendelaDBP. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.
Buletin JendelaDBP
Inginkan berita dan artikel utama setiap hari terus ke e-mel anda?

Kongsi

error: Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara JendelaDBP.