Oleh Normasiska Noor
3 Januari 2023, 13:35

Untuk mendapatkan maklumat terkini, ikuti kami melalui Telegram

Langgan Sekarang

Sejak belakangan ini, serangan panik menjadi perbualan dan ketakutan banyak orang. Hal ini mungkin disebabkan sebelumnya kita kurang terdedah dengan berita individu yang terkesan dengan serangan panik. Begitu juga dengan punca dan akibat yang berlaku akibat serangan panik terhadap diri sendiri atau orang lain.

Serangan panik merupakan perasaan takut secara tiba-tiba dan berlaku tindak balas fizikal yang kuat terhadap situasi biasa yang tidak mengancam. Apabila seseorang mengalami serangan panik, individu tersebut akan banyak berpeluh, mengalami kesukaran bernafas dan berasa seperti jantung berdegup dengan kencang – individu tersebut berasa seolah-olah mengalami serangan jantung!

Serangan atau gangguan panik boleh berkembang apabila seseorang terlalu bimbang tentang serangan panik yang lain atau mengubah tingkah laku untuk mengelakkan serangan panik. Di Amerika Syarikat (AS), pada setiap tahun, dicatatkan sebanyak 11 peratus rakyat di negara itu mengalami serangan panik. Daripada jumlah itu, sebanyak dua hingga tiga peratus didapati mengalami gangguan panik yang berlanjutan.

Persoalannya, siapakah yang terdedah dan berisiko mendapat serangan panik? Menurut pakar perubatan di AS, sesiapa sahaja boleh mengalami serangan panik. Antara faktor yang memainkan peranan termasuklah umur, iaitu serangan panik biasanya pertama kali berlaku semasa remaja atau awal dewasa. Walau bagaimanapun sesiapa sahaja dari pelbagai peringkat umur, termasuk kanak-kanak, boleh mengalami serangan panik. Sementara itu, didapati bahawa wanita berisiko dua kali ganda daripada lelaki untuk diserang gangguan panik.

 

FAKTOR SERANGAN PANIK

Pakar perubatan masih tidak dapat mengesahkan faktor sebenar yang menyebabkan seseorang mengalami serangan panik atau mengalami gangguan panik. Dalam hal ini, otak dan sistem saraf memainkan peranan yang penting dalam cara seseorang melihat dan mengendalikan ketakutan dan kebimbangan. Walau bagaimanapun, pakar perubatan mengesahkan bahawa risiko serangan panik akan meningkat sekiranya seseorang mempunyai faktor seperti yang berikut;

 1. Sejarah keluarga: Gangguan kecemasan, termasuk gangguan panik yang dihadapi oleh ahli keluarga.

  Ketagihan alkohol mampu mendorong serangan panik.
 2. Isu kesihatan mental: Individu yang mengalami gangguan kecemasan, kemurungan atau penyakit mental yang lain akan lebih terdedah kepada serangan panik.
 3. Masalah penyalahgunaan dadah dan alkohol: Alkoholisme dan ketagihan dadah boleh meningkatkan risiko serangan panik.

SIMPTOM SERANGAN PANIK:

Serangan panik berlaku secara tiba-tiba dan tanpa amaran. Tiada cara untuk menghentikan serangan panik selepas serangan itu bermula. Gejala serangan panik biasanya memuncak dalam masa 10 minit selepas serangan bermula dan akan beransur-ansur hilang tidak lama kemudian. Tanda-tanda serangan panik adalah seperti yang berikut;

 1. Sakit dada.
 2. Sensasi tercekik atau tercekik.
 3. Kesukaran bernafas.
 4. Takut hilang kawalan.
 5. Rasa seperti akan mati.
 6. Perasaan seram yang mendalam.
 7. Hati berlumba.
 8. Kesemutan atau kebas pada jari tangan atau kaki.
 9. Menggeletar atau menggigil.

 

BOLEHKAH SERANGAN PANIK DIRAWAT?

Masalah kesihatan yang serius, seperti penyakit jantung, penyakit tiroid dan masalah pernafasan, membawa gejala yang serupa dengan serangan panik. Maka itu, pakar kesihatan mental dapat mendiagnosis gangguan panik sekiranya seseorang individu berterusan berasa bimbang tentang lebih banyak serangan panik atau akibatnya dan taasub kehilangan kawalan semasa serangan panik.

Perbincangan dengan pakar kesihatan mampu membantu mereka yang mengalami serangan panik.

PENGURUSAN DAN RAWATAN SERANGAN PANIK

Psikoterapi, ubat-ubatan atau kedua-duanya sangat berkesan untuk menghentikan serangan panik. Soal berapakah tempoh seseorang itu memerlukan rawatan adalah bergantung pada keseriusan masalah yang dihadapinya dan sejauh mana individu tersebut bertindak balas terhadap rawatan yang diberikan seperti yang berikut;

 1. Psikoterapi: Terapi tingkah laku kognitif (CBT) ialah sejenis psikoterapi atau terapi bercakap. Anda membincangkan pemikiran dan emosi anda dengan pakar kesihatan mental, seperti kaunselor atau ahli psikologi yang berlesen. Mereka akan membantu mengenal pasti pencetus serangan panik supaya individu tersebut boleh mengubah pemikiran, tingkah laku dan reaksi mereka. Apabila anda mula bertindak balas secara berbeza terhadap pencetus, serangan akan berkurangan dan akhirnya akan mampu dihentikan.
 2. Antidepresan: Ubat antidepresan tertentu boleh membuat serangan panik menjadi kurang kerap berlaku atau kurang teruk.
 3. Ubat antikecemasan: Mampu merawat dan mencegah serangan panik, tetapi mempunyai risiko ketagihan atau pergantungan.

Pada hakikatnya, serangan panik masih boleh dirawat. Malangnya, ramai orang menangguhkan untuk mendapatkan bantuan kerana perasaan malu yang membelenggu penghidapnya. Serangan panik yang tidak dirawat atau gangguan panik boleh mengganggu keupayaan seseorang untuk menikmati kehidupan. Bagi mereka yang mengalami serangan panik, berikut tiga situasi yang perlu diketahui;

 1. Kebimbangan jangkaan: Kemungkinan mengalami serangan panik yang mampu mencetuskan kebimbangan yang melampau.
 2. Fobia: Ketakutan yang melampau dan tidak munasabah terhadap sesuatu perkara. Sebagai contoh, acrophobia ialah ketakutan kepada ketinggian, manakala claustrophobia ialah ketakutan terhadap ruang yang tertutup.
 3. Agoraphobia: Kira-kira dua pertiga orang yang mengalami gangguan panik mengalami agoraphobia. Gangguan kebimbangan ini membuatkan anda takut untuk berada di tempat atau situasi di mana serangan panik mungkin berlaku. Ketakutan boleh menjadi sangat melampau sehingga anda menjadi terlalu takut untuk meninggalkan rumah anda.

Maka itu, ikuti nasihat pakar perubatan untuk mengurus keadaan yang boleh mencetuskan serangan panik. Individu yang terlibat juga boleh mengambil tindakan ini untuk mengurangkan kemungkinan diserang panik;

 1. Kurangkan kafein.
 2. Bersenam dengan kerap.
 3. Amalkan pemakanan yang sihat.
 4. Mengurus tekanan dengan baik.
 5. Bercakap dengan doktor anda sebelum mengambil suplemen atau ubat-ubatan tanpa preskripsi. Hal ini dikatakan demikian kerana kandungan herba atau ubatan tertentu berkemungkinan mampu meningkatkan kebimbangan.

 

Artikel ini ialah © Hakcipta Terpelihara JendelaDBP. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.
Buletin JendelaDBP
Inginkan berita dan artikel utama setiap hari terus ke e-mel anda?

Kongsi

error: Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara JendelaDBP.